Hatay'da hareketli dakikalar!
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda yoğunluk yaşanıyor. Esad rejiminin devrilmesinin ardından Hatay başta olmak üzere Türkiye'de yaşayan birçok Suriyeli göçmen ülkelerine dönmek için sıraya girdi.
Suriye’deki muhalifler, yaklaşık 12 gün süren çatışmaların ardından Baas rejiminin 61 yıl süren hakimiyetine son verdi. Esad rejiminin devrilmesinden sonra, Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenler, Cilvegözü Gümrük Kapısı’na dayandı. Hatay’dan ve başka illerden Suriye’ye gitmek için sınıra dayanan göçmenler, Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda uzun kuyrukların oluşmasına sebebiyet verdi.
NE OLMUŞTU?
27 Kasım'da 2024 tarihinde Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü liderliğindeki gruplar, Esad rejimine karşı operasyon başlattı. İdlib ve Halep’i hızla alan HTŞ, yönünü Şam’a çevirmişti. Esad rejiminin saldırılar karşısında pasif kalması, HTŞ’nin Şam’ı alma sürecini hızlandırdı ve Şam, 8 Aralık gününde resmen düştü.
SURİYE KİMİN KONTROLÜ ALTINDAYDI?
Beşar Esad'ın İran, Rusya ve İran destekli militanlar sayesinde Suriye'nin büyük çoğunluğunu ele geçirmesinin ardından savaş durulmuş gibiydi. Ön cepheler donmuş olsa da ülkenin büyük kısmı hükümet kontrolündeydi.
Kuzeyde ve doğuda Kürtlerin yönetimde olduğu ve ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) denetiminde topraklar vardı. Muhalifler, Türkiye ile sınırda bulunan Halep ve İdlib bölgelerinde kontrolü elde tutuyordu.