Hatay'ın MHP'li vekilinden çağrı: 'Mücbir Sebep Hali uzatılmalıdır'

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM'de yaptığı konuşmada deprem illerinde uygulanan Mücbir Sebep Hali'nin uzatılmasını talep etti. Kaşıkçı, 'Hatay, tüm deprem bölgeleri içerisinde en fazla yıkımın olduğu, en fazla can kaybının olduğu bir şehir. Bu şehir, bugünlerde devletimizin imkân ve kabiliyeti, vatandaşlarımızın da çalışkanlığıyla ayağa kalkmaya çalışıyor.' şeklinde konuştu.

Hatay'ın MHP'li vekilinden çağrı: 'Mücbir Sebep Hali uzatılmalıdır'

Deprem kentlerini yakından ilgilendiren uygulanan Mücbir Sebep Hali hakkında bir talep de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’dan geldi. 

TBMM’de yaptığı konuşmada deprem illerinde uygulanan Mücbir Sebep Hali’nin uzatılmasını talep eden Kaşıkçı,  “Deprem bölgesi tamamen hazır olmadan mücbir sebep hâlinin sonlandırılması, bir yandan vergi verenler ile mali idare arasında köprü görevi gören mali müşavirler ve yeminli mali müşavirleri diğer yandan da mükellefleri telafisi güç durumlara düşüreceği bilinmelidir. 

Depremden etkilenen bölgeler hâlen yıkık dökük vaziyette olduğu gibi, vergilendirmenin muhatabı olan tüm kesimlerde psikolojik, sosyolojik ve ekonomik çöküntüler de devam etmektedir. Mevcut tahribatın giderilmesi aşamasında devletimizin imkânları seferber edilirken özel sektörün de üzerine düşen katkısını teminen kademeli geçişe olan ihtiyaç tartışmasızdır.” dedi. 

“‘ASRIN FELAKETİ’ OLARAK ADLANDIRILMIŞTIR”

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın söylemleri şu yönde:  “Mevcut teklifin yasalaşması ve bu düzenlemeden hareket ederek sürenin uzatılmasında mükellefleri kategorize hâlde ayrıştırmak ve belirlemeleri bu eksende uygulamak depremin etkisi ve yükünü daha da ağırlaştıracaktır. 

Mücbir sebep hâli süresinin uzatılmasının reel ekonomide birtakım olumsuz etkiler yarattığı tartışmasızdır. Ancak, getireceği faydaların oluşturduğu maliyetlerle mukayese edilmeyecek kadar yüksek olduğu da bir diğer gerçektir. Depremin büyüklüğü ve doğurduğu tahribat dünya genelinde "asrın felaketi" olarak adlandırılmıştır. 

Bu hâlde, mükelleflerin belirlenen kriterlerin bir veya birkaçıyla kategorize edilmesi varılmak istenen amaca hizmet etmeyecektir.”

“BİR DEFAYA MAHSUS VE SON OLACAK ŞEKİLDE 31.5.2025 TARİHİNE KADAR UZATILMASIDIR”

“Örneğin kanuni merkezi İskenderun'da olmasına rağmen vergilendirilecek gelir unsurlarının kahir ekseriyetini Kırıkhan veya Hassa bölgesinden elde eden bir mükellefte bölgesel kriteri esas almak veya organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi veya serbest bölgede faaliyet göstermesine rağmen

 henüz yatırım harcamalarını tam bitiremeyen bir mükellefte çalışma bölgesi kriterini uygulamak veya aktif toplamı belirli bir büyüklükte olmasına rağmen finansal sıkıntılar içerisinde bulunan ya da bu aktif büyüklüğünü bankalardan alınan kredilerle sağlayan mükellefleri aktif büyüklük kriterleriyle sınıflandırmak veya ciroları çok yüksek olmasına rağmen cüzi kârlarla çalışan bir demir çelik işletmesinde ciro miktarını

 nazara almak veya istihdam sorununun çözümünde kamu yararını gözeterek fazla sayıda işçi çalıştıran işletmelerde çalışan sayısından hareketle mücbir sebep hâlinin dışına çıkmak hem mükellefleri cezalandırmak hem de adil olmayan bir uygulamanın ötesinde haksız rekabetin oluşmasına meydan

 verecektir. Bu nedenle, temel beklentimiz hiçbir kritere bağlı olmadan ve ayrıştırmadan genel manada 30.11.2024 tarihinde sona eren mücbir sebep hâli uygulamasının 1.12.2024 tarihinden geçerli olmak üzere, bir defaya mahsus ve son olacak şekilde 31.5.2025 tarihine kadar uzatılmasıdır. 

Bu uzatmada karışıklığın önüne geçilmesi için de ayrıca bir tasnif yapılmalıdır, bu tasnifte de önerimiz 2022 ile 2023 yılları için son tarihin 31.5.2025, 2024 yılı için son tarihin 30.9.2025 ve 2025 yılı için son tarihin de 31.12.2025 olması doğru olacaktır.’’ İfadelerine kullandı.